ЈУ Основна школа
"Доситеј Обрадовић"

    Корај                           Лопаре

Održano osmo takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina u Ugljeviku

Osmo regionalno takmičenje osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara u poznavanju nacionalnih manjina održano je 29.11.2017. godine u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku.


Predstavnici 18 osnovnih škola sa područja Bijeljine, Lopara i Ugljevika, takmičili su se u poznavanju istorije, kulture i tradicije nacionalnih manjina u BiH u okviru manifestacije „Upoznajmo se“. Ovu manifestaciju po 8. put organizuje Aktiv direktora osnovnih škola ove regije, uz podršku Misije OEBS-a u BiH i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.


Napominjemo da su Grad Bijeljina i opštine Ugljevik i Lopare 2012. godine potpisali trajni sporazum i protokol o održavanju takmičenja u poznavanju nacionalnih manjina.


S obzirom da je takmičenje postalo tradicionalno, svojim učešćem manifestaciju je podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ove godine manifestaciji su po pozivu prisustvovali direktori nekih osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor koji su zainteresovani da takmičenje prošire i na ovu regiju Republike Srpske.


Nakon prezentacije panoa o nacionalnim manjinama, kulturno-umjetničkog programa i kviza znanja, najuspješniji na ovom takmičenju bili su učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bijeljine koji su predstavljali nacionalnu manjinu Rusini. Drugoplasirana je bila Osnovna škola iz Dvorova, čiji su učenici predstavljali nacionalnu manjinu Rumuni, dok su treće mjesto zauzeli osnovci iz škole “Knez Ivo od Semberije” koji su prezentovali nacionalnu manjinu Romi. Učenici naše škole osvojili su četvrto mjesto.


Manifestacija je trajala od 10:00-17:00 sati i bila je izuzetno posjećena.

Učenici OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine predstavljaju nacionalnu maniinu Rusini

Učenici OŠ "Knez Ivo od Semberije" iz Bijeljine predstavljaju nacionalnu manjinu Romi

Učenici naše škole prije nastupa sa nastavnicima

Učenici naše škole predstavljaju nacionalnu manjinu Mađari

Naši učenici sa nastavnicima nakon nastupa

Pano naše škole

Učenici naše škole prilikom prijema zahvalnica od Franje Rovera